Bizler yaklaşık yirmi yıldır sanat camiasında var olan ve üretmeye çalışan bir ekibiz. Fotoğraf ve sinema alanında kendinden söz ettiren ve sayılan kişileriz. 2002 yılında Büyükparmakkapı Sokak'ta kurulan, o zamanın Ansam Kültür Merkezi şu anda "FOTOFİLM" Sanat Atölyesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. "FOTOFİLM" sanat atölyesi olarak fotoğraf ve sinemaya ilgi duyan arkadaşlarla üretim yapıp sunmayı amaçlamaktayız.
Fotoğrafa ilgi duyanlara ve alanında uzlaşmak isteyenlere atölyeler ve çekim alanları, tutkunlarına gösteri ve sergilerle sanat merkezi olmayı hedeflemektedir. Sinema alanında kısa film çekmek isteyen ve sinemayı daha yakından tanımak isteyenlerle atölyeler ve sonrasında ortak projeler üretmeyi hedeflemekteyiz.
"FOTOFİLM" sanat atölyesi, fotoğraf ve sinema alanında her türden buluşmaya açık olan FotoFilm Sanat Galerisi'nin duvarlarında, kurs sıralarında, kafe masalarında hep fotoğraf ve sinemanın nabzı atıyor: Sergiler, saydam gösterileri, film galaları, söyleşiler, seminerler, foto workshoplar, projeler, ve yayınlarla sizlerle beraberiz.
1. Hafta:
Fotografa Giriş,Fotograf Tarihi,Fotograf Makineleri : Bu bölümde fotografın kısa tarihi ve gelişimi anlatılacak, günümüzde ve ülkemizde fotografın konumu üzerine kısa anlatım ve tartışma. Daha sonra fotograf makinelerinin özellikleri, optik çarpan özelliği, kullanımları ve makine alırken dikkat edilecekler üzerine anlatım.
Objektifler: Objektiflerin yapısal özellikleri, odak uzaklığı ve buna bağlı olarak fotografa etkileri anlatılacak. Telezoom ve, makro ve sabit odaklı objektifler ve kullanım alanları. Objektiflerin görüntü üzerindeki perspektif yığılması ve distorsiyon etkileri.
2. Hafta:
Enstantane - Diyafram Değişkenleri: Enstantane ve Diyafram sisteminin özellikleri, fotografa görsel etkileri ve birlikte kullanımı. Net alan derinliği ve fotografta hız ve hareketin kaydedilmesi, flu fotograflar ve pan tekniği. Makine üzerindeki M-A-Av-Tv-S-P-AUTO özelliklerinin anlamı ve kullanımı.
Işık - Pozlama : Işığın fiziksel özellikleri, doğal ve yapay ışık kaynakları, ışığın geliş yönleri ve fotografa etkileri, fotografta ışığın özelliğine göre WB ayarları ve fotografın görselliğine etkileri. Makinelerde ışığın ölçülmesi, pozometre sistemleri ve ışığı kaydetme üzerindeki etkileri. Pozlama telafisi, bracketing, basamaklama(BKT), + ve - pozlama yapılması gereken çekimler.
Çekim uygulaması: İki haftalık fotograf anlatımı sonunda anlatılan konular fotograf danışmanları eşliğinde uygulamalı olarak Galata Köprüsü'nde yapılacaktır. Dış çekim sırasında makine kullanımı, enstantane ve diyafram özelliklerinin kullanımı, ışık ölçme ve ölçme yerine göre fotografa etkileri,+ ve - pozlama çalışması, objektiflerin dar ve geniş açı olarak kullanılması ve görsel etkileri uygulmalı olarak gösterilecektir.
3. Hafta:
Çekim Değerlendirmesi: Seminer katılımcıların uygulamada seçtikleri 5-7 fotograf üzerinde değerlendirme yapılacak. İstenen kriterlerin (ışık ölçümü, pozlama, objektif kullanımı, enstantane-diyafram özelliklei, netlik) uygulanıp uygulanmadığı ve varsa eksikler konuşulacak.
Filmler, Fotografta Dijital Teknoloji ve Yardımcı Gereçler: Filmler, yapısal özellikleri (negatif-pozitif-siyah beyaz filşmler), şığı kaydetme özelliklerine göre filmler (Tungsten ve daylight filmler). Dijital fotograf kavramları; Çözünürlük, piksel, megapiksel, görüntü kaydedici sensör ve farklı özellikteki sensörler (CCD, CMOS), fotograf kaydetme formatları (Jpeg, Raw, Tiff). Fotograf depolama aparatları, hafıza kartaları özellikleri ve kullanımları. Fotografçılığın diğer araçları; filtreler (UV, Polarize ve Skylight) ve kullanım da fotografik etkileri. Flaş ve kullanımı, flaş senkronize ayarları, dolgu flaş kavramı ve kullanıldığı yerler, Tripod(sehpa) kullanımı ve yararları, uzaktan kumanda kulanımı veya geciktirme modunun kullanımı. Fotograf çantasında bulunması gereken temizlik ve bakım malzemeleri.
4. Hafta:
Kompozisyon : Belirgin bir fotografın kaydedilmesi için gerekli olan kompozisyon kuralları: Bakış açısı, bakış uzaklığı, bakış yüksekliğ, sadelik, altın oran, ilgi merkezi, ritm ve doku, hız ve hareket, yatay-dikey kadraj etkileri, perspektif, kontrast, armoni(uyum), fotografta denge, açık ve kapalı kompozisyon, yaşam ögesi katmakavramları görseller desteğiyle anlatılacak.
Fotoğraf Konuları: Doğa fotografçılığı, İnsan-portre fotografçılığı, Makro fotografçılığı, Mimari fotografçılık, Gece fotografçılığı konularının anlatımı, pratik öneriler ve faydalı ipuçlarının verilmesi. Her fotoĞraf konusunda çekilmiş örnek görsellerle anlatım. Fotograf çekimi sırasında çevre ile iletişim konusunun anlatımı.
Çekim Uygulaması: 3. ve 4. haftada verilen teork anlatımlar sonunda yine İstanbul içinde uygulamalı bir çekim çalışması yapılacaktır. Danışmanlar eşliğinde yapılan bu çalışmada kompozisyon kriterleri tek tek çektirilerek uygulatılacaktır. Çekim çalışması Zeyrek Semti'nde yapılacaktır.
5. Hafta:
Çekim çalışmalarını değerlendirme-Katılım Sertifikalarının verilmesi: İkici çekim uygulamasında katılımcalrın seçtikleri 5-7 fotograf üzerinde değerlendirme yapılacak, kompozisyon kriterlerine uygunlukları sorgulanarak doğru ve belirgin fotograf kavramı üzerinde tartışılacaktır. Çalışmanın bitiminde seminer katılımcılarına Temel Fotografçılık Semineri Katılım Belgeleri verilecektir.