Site | : | ŞehirFırsatı |
İşletme | : | Tiyatro Kumpanyası http://www.tiyatrokumpanyasi.com/ |
Akıl gücünün kaba güçten daha kuvvetli olduğunu anlatan müzikli çocuk oyunu "Oturan Boğa", tiyatroseverler ile buluşuyor.
Doğanın içinde bir çiftlikte özgürce yaşayan boğaların en büyük hayali, insanlar tarafından seçilip ünlü olmaktır. Ünlü olan bu boğaların akıbeti ise bilinmemektedir. Bu boğalar içinde farklı biri vardır, o da Koca Dayı'dır. Koca Dayı, diğer boğalar gibi zamanını güreşerek değil, şiirler yazarak, kitap okuyarak geçirir. Bu yüzden de bütün boğalar onu "pısırık, korkak" diye tanımlarlar. Bir gün yeğeni Püsküllü diğer boğalar tarafından tartaklanır. Bunu gören Koca Dayı, yeğenini diğer boğaların elinden kurtarırken kaba güce başvurarak, gücünü göstermek zorunda kalır ve insanlar tarafından seçilir ve arkadaşlarıyla birlikte boğa güreşlerinin yapıldığı arenaya getirilir. Burada da diğer boğalar gibi kaba gücünü kullanmak yerine aklını kullanarak arkadaşlarını ve kendini acımasız matadorun elinden kurtarmayı başarır ve tüm ülkede boğa güreşlerinin son bulmasına neden olur. Bunu da matadorun karşısında sadece oturarak yapar. Ve haklı olarak da "Oturan Boğa" unvanını kazanır.
Oyunu, Türk tiyatrosunun usta isimlerinden Kemal Kocatürk kaleme aldı ve yönetti. Yine Kemal Kocatürk'ün yanı sıra müzik, beste yarışmalarında birçok birincilikler kazanmış olan Mertol Şalt tarafından hazırlandı. Koreografi ise yıllarını Devlet Opera Balesinde geçirmiş bir ustanın ellerine emanet, Salima Sökmen. Dekor tasarımını İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun usta isimlerinden Sırrı Topraktepe'nin, kostüm tasarımını Yeşim Türkgeldi'nin ve ışık tasarımını Metin Çelebi'nin üstlendiği oyunda Nilgün Atılgan, Efe Akyalçın, Ozan Sevin, Damla Cangül, Elif Küçükkoyuncu, Selahattin Onan, Erkin Keskin ve Hazel Çamlıdere başlıca rolleri paylaşmaktadırlar.
Oyunun amacı; çocuklar arasında kaba gücün önemli olduğuna dair olan görüşü yıkmak, asıl gücün akıl gücü olduğunu aşılamak. Şiddetin şiddeti doğuracağını, sevginin şiddet dahil tüm kaba güce dayalı aşağılamaları yenebileceğini, çocuklara, en güçlü ve en güreşçi olan boğalar üzerinden anlatmaya çalışmak. Bu sayede, kavgacılığı seçmeyenin "pısırık korkak" değil de iyi yürekli ve şiddet karşıtı olduğunun gösterilmesini sağlamaktır.