Etiler Şamdan Akşam Yemeği Menü Seçenekleri
Başlangıçlar
Mantar Sote veya Sigara Böreği veya Günün Çorbası
Somon Rulosu - Avocado ve Karidesli veya Zeytinyağlı Enginar
Mevsim Salata - Akdeniz Yeşillikleri hardal sos ile
Ana Yemek
Filet Şamdan + Patates Sufle ( Bearnaise veya Mantar Sos ile )
Veya
Kekik Soslu Piliç Külbastı, ( Pilav ile )
Veya
Fettucine Alla Crema - Köfteli
Veya
Patlıcan ve Domates Soslu Penne
Tatlı
Cheescake ( Frambuaz sos ile)
veya
Gurme Sütlaç
İçecekler
3 kadeh Alkollü veya Alkolsüz içecek
Etiler Şamdan;
Etiler Şamdan, 1975 yıllarının henüz Akmerkez'i, plazaları, butikleri tanımadığı günlerde, Emlak Bankası'nın lojmanlarından biri olan müstakil bir evde, eğlence hayatının en eski patronlarından olan Metin Fadıllıoğlu ve Ahmet Çapa tarafından kurulmuştur.
1979 yılında önceleri maaşlı olarak çalıştıkları Etiler Şamdan'a iki genç daha ortak oldu. Bir tanesi günümüzün başarılı işletmecisi Celal Çapa, diğeri ise Etiler Şamdan'ın başarısını 30 yıldır aynı çizgide sürdüren Mehmet R. Tuna.
Şamdan önceleri rustik tarzda dekore edilir. İki katlı küçük mekanın üst katı giderek şekil değiştirir. Bir gün bir parça çalınır; müşterilerden birinden -ki bu müşteri Abdi İpekçi'dir!- 'Volümü aç' isteği gelir. Ardından iki kişi dans eder; sonra, dans edenlerin sayısı giderek artar ve üst kat bir gece kulübü havasına bürünür.
1987 yılında Bülent Erbaşar tarafından Art-Deco olarak yenilenen Etiler Şamdan'ın dekorasyonu günümüze kadar hiç değişmemiştir.
Şamdan'ın yakaladığı istikrar ve başarı patronları yeni mekanlar açmaya zorlar. Dört patronun açtığı yeni mekanların hepsi gözde olunca patronlar bölünmeyi tercih ederler. Mehmet Tuna, 1988 yılında aldığı bayrağı 17 yıldır elinde tutarak, eğlence hayatındaki Şamdan farkını halen yaşatmaktadır.
30 yıldır gece hayatında hizmet veren Şamdan'da nerdeyse üç kuşak bir arada eğlenmektedir.
Şamdan moda değil klasiktir!
Mehmet Tuna:
Hayatta herkesin bir misyonu vardır... Mehmet Tuna da 30 Mart 1954'te İstanbul'un gece hayatını yönlendirmek üzere dünyaya gelir.
1971 yılında liseyi bitirir ve Boğaz'da Sait Halim Paşa Yalısı'nda disc jockey yardımcısı olarak işe girer. Mekan, Metin Fadıllıoğlu ve Ahmet Çapa'nın ilk patronluk denemesidir. DJ ise Ahmet Çapa'nın bizzat kendisidir. Yazı geçirmek için bu işe giren 17 yaşındaki Tuna'yı işin tamamı giderek cezbeder. Mutfakla, salonla, zaman zaman kasayla da ilgilenmeye başlar.
O zamanlar İstanbul'un gece hayatının kalbi Elmadağ'da, Divan Oteli'nin barında, Kervansaray'da, Klüp 33'te ve Modül'de atmaktadır. Mehmet Tuna yalıdan sonra Kervansaray grubuna geçer. Klüp 33 ve Modül'de DJ'lik yapar. Ardından eski patronları Tiffany'yi açınca orada çalışır.
1973 yılında askere gider. 2 Kasım 1975'te Etiler Şamdan açılmıştır. Aralık ayında da Mehmet Tuna askerden geri gelir. Bunca yıldır eğlence yerlerinde çalışan Tuna, Etiler'e hayatında bir kez ehliyet almak için gelmiştir. Bu kadar uzakta ve hayat olmayan bir yerde dükkan açmanın sebebini anlayamaz ama calışmaya başlar. Hem DJ'lik yapar hem de her türlü şeyle ilgilenir. Sabah iş bitiminde hal'e gidip satın alımları bile yapar.
Etiler o dönemlerde öyle ıssız ve ulaşılması zor bir yermiş ki kar yağdığı zamanlarda Celal Çapa ile dükkanda mahsur kalıp burada yattıkları geceler Mehmet Tuna'nın hala keyifle paylaştığı anılarından biridir. Başlangıçta sadece haftasonları dolar gibi olan mekan giderek ünlenir. Bu arada 2-3 yıl sonra etrafında yeni mekanlar açılmaya başlayan Etiler Şamdan'dan önce Mehmet Tuna ayrılır ve işletmeciliğe soyunur. Ancak, bir süre sonra eski patronlarından ortaklık teklifi alır ve Şamdan'a geri döner. Celal Çapa'nın da katılmasıyla dört ortak olurlar ve birlikte Büyükdere Şamdan, Park Şamdan, Bar Şamdan, 29, Circle D'Orient Şamdan, Büyükada Şamdan, ŞamdanSA ve Discorium'u açarlar.Takip eden yıllarda ekipten önce Metin Fadıllıoğlu ayrılır. Daha sonra 1988 yılında tüm grup dağılır.
Dağılan gruptan Mehmet Tuna'nın payına Etiler Şamdan ve Büyükada Şamdan kalır.
Tuna daha sonra Memo's, Pasha Şamdan, Fethiye Hillside Şamdan, Uludağ Şamdan, Göcek Marina Şamdan, Antalya Ally Şamdan, Bodrum Şamdan, Çeşme Şamdan ve Antalya Şamdan on the Beach gibi mekanları açar.
Tuna, 2005 yazı itibarıyle Antalya Şamdan, 2003'den beri Çeşme Şamdan, Mayıs 2006'da Kempinski Hotel Barboros Bay Bodrum içerisinde açılan Cliffhanger by Etiler Şamdan ve son 30 yıldır da ilk bebeği ve canı olan Etiler Şamdan'ı işletmektedir.
Site | : | Promoskop |
Destek Hattı | : | (212) 355 89 89 |
İşletme | : | Etiler Şamdan http://www.etilersamdan.com/ |
Adres | : | Nispetiye Cad. No:30 Etiler , İstanbul , İstanbul 34330 |
Telefon | : | 0212 263 48 98 |