1. Hafta: Fotoğrafa Giriş, Fotoğraf Tarihi, Fotoğraf Makineleri:
Bu bölümde fotografın kısa tarihi ve gelişimi anlatılacak, günümüzde ve ülkemizde fotografın konumu üzerine kısa anlatım ve tartışma. Daha sonra fotograf makinelerinin özellikleri, optik çarpan özelliği, kullanımları ve makine alırken dikkat edilecekler üzerine anlatım. Dijital fotograf kavramları; Çözünürlük, piksel, megapiksel, görüntü kaydedici sensör ve farklı özellikteki sensörler (CCD, CMOS), fotograf kaydetme formatları (Jpeg, Raw, Tiff). Fotograf depolama aparatları, hafıza kartaları özellikleri ve kullanımları. Fotografçılığın diğer araçları; filtreler (UV, Polarize ve Skylight) ve kullanım da fotografik etkileri. Flaş ve kullanımı, flaş senkronize ayarları, dolgu flaş kavramı ve kullanıldığı yerler, Tripod(sehpa) kullanımı ve yararları, uzaktan kumanda kulanımı veya geciktirme modunun kullanımı. Fotograf çantasında bulunması gereken temizlik ve bakım malzemeleri. Objektifler: Objektiflerin yapısal özellikleri, odak uzaklığı ve buna bağlı olarak fotografa etkileri anlatılacak. Telezoom ve, makro ve sabit odaklı objektifler ve kullanım alanları. Objektiflerin görüntü üzerindeki perspektif yığılması ve distorsiyon etkileri.
2. Hafta: Enstantane - Diyafram Değişkenleri:
Enstantane ve Diyafram sisteminin özellikleri, fotografa görsel etkileri ve birlikte kullanımı. Net alan derinliği ve fotografta hız ve hareketin kaydedilmesi, flu fotograflar ve pan tekniği. Makine üzerindeki M-A-Av-Tv-S-P-AUTO özelliklerinin anlamı ve kullanımı.
3. Hafta: Işık - Pozlama:
Işığın fiziksel özellikleri, doğal ve yapay ışık kaynakları, ışığın geliş yönleri ve fotografa etkileri, fotografta ışığın özelliğine göre WB ayarları ve fotografın görselliğine etkileri. Makinelerde ışığın ölçülmesi, pozometre sistemleri ve ışığı kaydetme üzerindeki etkileri. Pozlama telafisi, bracketing, basamaklama(BKT), + ve - pozlama yapılması gereken çekimler.
4. Hafta: Kompozisyon:
Belirgin bir fotografın kaydedilmesi için gerekli olan kompozisyon kuralları: Bakış açısı, bakış uzaklığı, bakış yüksekliğ, sadelik, altın oran, ilgi merkezi, ritm ve doku, hız ve hareket, yatay-dikey kadraj etkileri, perspektif, kontrast, armoni(uyum), fotografta denge, açık ve kapalı kompozisyon, yaşam ögesi katmakavramları görseller desteğiyle anlatılacak. Çekim Uygulaması: Kurs süresince verilen teorik anlatımlar sonunda İstanbul içinde uygulamalı bir çekim çalışması yapılacaktır. Danışmanlar eşliğinde yapılan bu çalışmada kompozisyon kriterleri tek tek çektirilerek uygulatılacaktır. Çekim çalışması Zeyrek Semti'nde yapılacaktır.
5. Hafta: Çekim çalışmalarını değerlendirme:
Çekim uygulamasında katılımcıların seçtikleri 10 adet fotograf üzerinde değerlendirme yapılacak, kompozisyon kriterlerine uygunlukları sorgulanarak doğru ve belirgin fotograf kavramı üzerinde tartışılacaktır. Seçilen fotoğrafların dönem itibarı ile sergisi açılacaktır.
Katılım Sertifikalarının verilmesi: Çalışmanın bitiminde seminer katılımcılarına Temel Fotografçılık Semineri Katılım Belgeleri verilecektir.
Foto Film Sanat Merkezi
Tamamı uzun süredir sanat camiasında var olan ve yaptıkları işlerle anılan Ahmet Hikmet Turan, Çerkes Karadağ, Kemal Turhan, Mehmet Oflazoğlu, Merih Akoğlu, Mehmet Özşimşek gibi önemli isimlerin verdikleri eğitimler ile gerçek bir sanat eğitimi veren Foto Film Sanat Merkezi, bilgiyi sadece teorik düzeyde tutmayıp, aktif sanat çalışmaları sırasında ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgiyi katılımcılarına sunuyor.
Foto Film Sanat Merkezi, uygulama çalışmalarının yoğunluğu ve kalitesi ile de kendisine farklı bir yer ediniyor.