Deneyimli dansçı ve müzisyenlerin sergilediği Anadolu'nun farklı bölgelerinden danslar ve oryantal motifler,
Anadolu'nun vazgeçilmez ezgileri ile modern bir kareografi ve dans ziyafeti olan "HodjaPasha Dance Show"
Rutin hayattan kopup, tasavvufun buluştuğu toprağımızın görsel şölenine tanık olacağınız
Ruhunuza kulak vereceğiniz "İstanbul Dervishes" sema gösterisi
ile Hocapaş Kültür Merkezi'nde gerçekleşen muhteşem etkinliklere davet ediyoruz sizleri!
Grupanya sizleri birbirinden değerli kültürel miraslardan oluşan gösterilere davet ediyor; Hocapaşa Kültür Merkezi'nde meşhur "HodjaPasha Dance Show" gösterisi ve "İstanbul Dervishes" sema gösterisi %50 indirimle!
"İstanbul Dervishes" sema gösterisi 50 TL yerine 25 TL!
"HodjaPasha Dance Show" gösterisi 60 TL yerine 30 TL!
Tasavvuf müziği eşliğinde büyüleyici atmosferde enfes bir sema gösterisi...
Mevlevi ve Sema
Mevlevilik, adını ve ilkelerinin kurucusu olan Mevlana Celaleddin Rumi'den (Mevlana) alır. Farsça'dan Arapça'ya geçmiş bir kelime olan Sema (sufi) ise, mevlevi seremonilerinde yer alan; dua, dua eden kişi, şarkı, dans aktiviteleri anlamında kullanılır. Mevlevilik felsefesi, 800 yılı aşkın bir süredir "Sema" ile gelecek kuşaklara taşınmaktadır.
Mevlana'nın tasavvufu, bireysel ihtiraslardan tamamiyle sıyrılarak sosyal hayatta sınırsız bir sevgi, insanî bir görüş ve mutlak bir birlik halinde, hayra, güzele ve iyiye doğru bir gidişi simgeleyen bir tasavvuftur. Bu tasavvuftan ilham alarak oluşan ve gelişen Sema, kemale doğru manevi bir yolculuğu yani bir gidiş-gelişi temsil eder. 7 bölümden oluşan Sema'nın her bölümünün ayrı bir manası vardır ama temel düşünce "Var olmanın temel şartı dönmektir" ilkesi üzerine kuruludur. Evrendeki her ufak zerreden en uzak yıldızlara kadar mevcut her varlığın arasındaki ortak benzerlik, kendi etrafındaki döngüsüdür. İşte bu temelden yola çıkarak Sema, kulun gerçeğe yönelip, aklı ve aşkla yücelip, nefsini terk ederek Hak'ta yok oluşu ve olgunluğa ermiş, kamil bir insan olarak tekrar kulluğuna dönüşünü simgeler. Sağdan sola kalbin etrafında dönerek gerçekleşen bu dönüş, bütün varlıklara, bütün yaratılanlara yeni bir ruhla ve bütün kalbiyle sevgi ve aşkla kucaklayışıdır.
Semazenlerin başındaki külah mezar taşına, sırtındaki hırkası mezarına ve üzerindeki tennuresi ise de kefenine işaret eder. Semazenler, geleneksel ve kutsal rutinleri sonrasında semaya başlar. Kollarını çapraz bağlayarak, görünüşte BİR rakamını temsil eden, böylece Allah'ın birliğini tasdik eden Semazen, Sema ederken sağ elini yukarıya (dua edercesine göklere), sol elini de aşağıya (Hak gözüyle) bakacak şekilde yere dönük çevirir. Bu duruş, Mevlana'nın "Allah'tan aldıklarını kendisine mal etmeden halka ulaştırmasını ve kendisinin bedenen önemsizliğini" temsil etmektedir.
TripAdvisor.com'un İstanbul'daki akşam etkinlikleri listesinde 1. sırada!
Bu programda, Anadolu'nun farklı bölgelerinin dansları, grup ve solo olarak yapılan oryantal danslarla harmanlanarak çağdaş bir koreografiyle ve kolajlar halinde, canlı müzik eşliğinde sunuluyor. Toplam 70 dakika süren programda, 15 dansçı ve dokuz müzisyen yer alıyor. Dansçılar, kendileri için özel olarak tasarlanan 16 farklı kostümle sahneye çıkıyorlar. Gösteri kapsamında zenne ve göbek dansından halaylara, Zeybek'ten Çaydaçıra'ya, Kafkas danslarından horonlara uzanan onlarca farklı bölgenin folkloru sergileniyor. Gösteriye paralel olarak fuaye alanında "Türkiye'de Dans Kültürü" isimli sergi yer alıyor.
Bu gösteriler için deneyimli dansçı ve müzisyenlerin yer aldığı 25 kişilik bir ekip oluşturuldu ve özel kostümler tasarlandı. Program, iki bölüm halindedir ve toplam 70 dakika sürmektedir. Program arasında ücretsiz sıcak - soğuk meşrubat ve lokum ikramı vardır.
Ayrıca fuaye alanında bulunan "Türkiye'de Dans Kültürü Sergisi", program öncesinde gezilebilir.
Fatih Sultan Mehmet'in hocası ve veziri Hoca Sinan Paşa'nın 1470'te yaptırdığı ve bugün çarşı olarak kullanılan Hocapaşa Hamamı'nın içinde yer alan Hocapaşa Kültür Merkezi'nde her gün Türk dansları ve Sema gösterileri gerçekleşiyor. İstanbul'un tarihle sanatı buluşturan en özgün mekanlarından biri olan Hocapaşa, tarihi dokuyu birebir yansıtan restorasyonu, etkileyici ışıklandırması ve akustiği ile gösterilerin büyüsünü bir kat daha artırıyor.
Halen çarşı olarak kullanılan İstanbul Sirkeci'deki 500 yıllık Hocapaşa Hamamı'nın içinde yer alan Hocapaşa Kültür Merkezi, haftanın her günü aralıksız süren gösterileri ve sergileriyle İstanbul'u ziyaret eden herkesin mutlaka uğraması gereken bir adres. Merkez'de, Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Mevlevi Sema Ayini, Salı ve Perşembe günleri ise modern bir koreografiyle sunulan Türkiye'nin farklı yörelerine ait halk oyunlarını izlenebiliyor. Hem Sema Ayini, hem de Türk dansları gösterisini aynı gün izlemek isteyenler ise hafta sonunu seçmeliler. Gösteriler, Hocapaşa Kültür Merkezi bünyesindeki 15 dansçı ve dokuz müzisyen tarafından sahneleniyor.
Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB) "En İyi Otantik Yerel Etkinlik" ödülüne sahip 550 yıllık tarihi hamamda kurulu Hocapaşa Kültür Merkezi'ndeki bu muhteşem etkinleri sakın kaçırmayın!
Türk Dans Gecesi'nde; canlı müzik eşliğinde sunulan çağdaş koreografi ile Anadolu'nun farklı bölgelerinin danslarının oryantal danslarla harmanlanıyor.
Her gün 14:00-18:00 saatleri arasında düzenlenen Anadolu ve İstanbul'un dans kültürünün tarihi 10,000 yıl öncesinden günümüze kadar ele alan "Tarihler Boyu Türkiye'de Dans Kültürü Sergisi"ne de gezebilirsiniz.
15 dakikalık Tasavvuf Müziği Konseri ile başlayan "Mevlevi Sema Ayini", 45 dakika süren Sema Ayini ile devam ediyor.