İlişkilerinizi, yaşadığınız sorun ve çatışmaları,
Kendi iç dünyanızı,
Bir oyun aracılığıya incelemeyi hiç düşündünüz mü?
Hayatınızda olup biten karmaşayı, bütün gerçekliğiyle yeniden canlandırmaya hazırsanız, psikodrama ile tanışın! NLP ve psikodramanın hayatınıza dokunmasına izin verin!
Grupanya'dan bakış açınıza yön verecek bir fırsat! İzmir Mui'de psikorama yolu ile iç dünyanıza yolculuk için 1 aylık (4 ders) NLP eğitimi 1000 TL yerine 129 TL!
Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilen psikodrama, tiyatroyu psikolojik tedavide kullanılanan bir tekniktir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir grup psikoterapi yönteminden oluşur. Spontanlık, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel alır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontan bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışır.
Psikodramanın beş temel unsuru vardır:
Sahne: Ele alınan konunun sahnelendiği yer
Protogonist: Oyunu oynanan, üzerinde çalışılan kişidir.
Yönetici: Psikodramanın lideri (psikodrama konusunda uzman olan bir psikodramatist)
Yardımcı egolar: Konu sahnelenmeden önce protogonist diğer grup üyeleri arasından kendi konusunu oynayacak kişileri seçtiği kişiler.
Grup
Ayrıca;
Antogonist: Protagonistten sonraki en önemli kişi genellikle eşi veya çatışma halindeki kişidir. Koterapist: Yardımcı yönetici, lidere yardım eder.
Eşleme: Lider veya grup üyeleri tarafından protogonistin duygu ve düşüncelerini onun ağzından söyleme.
Rol değiştirme: Protogonist, ele alınan konuyla ilgili rollere teker teker girerek o rolün yerini alır.
Ayna: Protogonist sahnede ele alınan konuyu dışarıdan gözlemler.
Bir psikodrama oturumu 3 safhadan oluşur:
Isınma: Grubun ve protogonistin yapılacak çalışmaya hazır ve istekli olması.
Oyun: Çalışmanın yapılması.
Paylaşım: Çalışma sonucunda tüm üyelerin bir araya gelerek yapılan çalışmayla ilgili geribildirimde bulunması.
Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli " bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur.
Nöro: Yaşamdaki deneyimlerimizin beş duyumuz aracılığı ile algılanması ve işlenmesi. Linguistik: Sözlü ve sözsüz iletişim ve davranışlarımız aracılığı ile düşüncelerimizi yansıtma tarzımız. Programlama: Zihnimizin iç programlarını kullanarak düşüncelerimizi ve iletişimimizi belirlediğimiz ve arzuladığımız hedeflere ulaşacak şekilde düzenlemek.
NLP, 1970'li yılların başında matematikçi Richard Bandler ve dilbilimci John Grinder'ın belirli becerilere sahip olan insanlar ile bu becerilerde mükemmeleşmiş insanlar arasındaki farklılıkları ortaya koyma çalışmalarıyla Kaliforniya'da doğmuştur. Kendilerine sordukları soru şuydu; "Herhangi bir uzmanlık becerisine sahip bir kişi ile, aynı beceriye sahip olmasına karşın konusunda daha üstün olan birisi arasındaki farkın nedeni nedir?"
NLP, modelleme yapmak için deneyimlerimizin sonucunda iç dünyamızı nasıl yapılandırdığımızı ve ona nasıl anlam yüklediğimizi inceler. Hiçbir olay kendi içerisinde bir anlam taşımaz, ona anlamı biz veririz ve farklı insanlar aynı olaya farklı anlamlar yükleyebilirler. NLP, içimizdeki deneyimi araştırır.
NLP, tam anlamıyla uyumlu bir ilişkinin nasıl kurulup sürdürülebileceği konusunda yol gösterir. Bu nedenle kişi öncelikle kendine şu soruları sormalıdır;
Değişmek, yaşamımızın akışını değiştirmek cesaret isteyen bir iştir, şu ana kadar yaptıklarımızdan vazgeçerek yeni ufuklara yelken açmak ancak gözü pek insanların işidir.
Eğer gerçekten değişmek istiyorsak ben olmaktan vazgeçip başka birisi olmaya hazır olmalıyız, eğer buna hazır değil isek hemen NLP ile ilgilenmeyi bırakmalıyız.
Eğitimler drama uzmanı Mahir Özel ve NLP uzmanı Tamara Balcı tarafından verilmektedir.
Psikodrama ile kendi iç dünyanızdaki çatışmaların gerçekliğini gözler önüne sereceksiniz.
Kendinize ve hayatınıza bugüne kadar baktığınızdan farklı bir bakış açısıyla bakacaksınız.
NLP teknikleri ile günlük yaşamımızda engel olan bütün duygusal ağırlıkları ortadan kaldırabilirsiniz.