Bundan tam 4000 yıl önce, Honduraslı yerliler tüm dünyayı etkileyecek bir keşif yaptılar. Kakao çekirdeklerinden bir içecek üretmişlerdi ve bunun onlar için anlamı yeni bir tat bulmanın çok da ötesinde değildi. Oysa hayatımızda önemli bir yeri olan çikolataydı keşfettikleri!
Bu bayramda genç, yaşlı, kadın, erkek, herkesin ortak tutkusu ve tartışmasız dünyanın en sevilen lezzeti olan çikolatanın yüzyıllardır devam eden serüvenine bir de Mild Chocolate farkı ile ortak olmak istemez misiniz?
Grupanya'dan bayramda ağzınızı tatlandıracak nefis bir fırsat! Sunumu, kokusu ve tadı ile vazgeçemeyeceğiniz, Alsancak Mild Chocolate'tan Şeker Bayramı'na özel yarım kilo madlen çikolata 30 TL yerine 13,50 TL!
CKLT çikolata fabrikasının İsviçreli Mild firması ile yapmış olduğu özel bir anlaşma ile tüm ürünler Sapanca'daki fabrikada üretilip müşterilerin beğenisine sunulmaktadır. En iyi çikolata formülleri ile farklı çeşitlerde Türk damak zevkine uygun ürünler üretilmektedir. Türkiye deki ilk Mild mağazası ise 2010 Mart ayında Yusef Nahmiyas ve Özge Güneş tarafından Alsancak İzmir'de açılmıştır.
Çikolata, tropikal 'Theobroma cacao' ağacının çekirdeğinden elde edilen çiğ ve işlenmiş gıdalardan oluşur. Kakao, son üç bin yıldır Meksika, Orta ve Güney Amerika`da yetiştirilmektedir ve ilk belgelendirilmiş kullanımı M.Ö. 1100 yıllarındadır. Mezoamerikan halklarının büyük bir kısmı çikolatalı içecekler yapmıştır. Aztekler de, 'acı su' anlamına gelen bir Nahuatl kelimesi olan xocolatl adında bir içecek yapmışlardır. Kakao ağacı çekirdeklerinin yoğun acılıkta bir tadı vardır ve lezzetin geliştirilmesi için fermente edilmesi gerekmektedir.
Fermantasyonun ardından, çekirdekler kurutulur, temizlenir ve kavrulur ve kakao tanesini elde etmek için kabuğu çıkartılır. Kakao taneleri öğütülür ve kaba biçimde saf çikolata olan kakao kitlesi elde edilir. Bu kakao kitlesi, malzemeli veya malzemesi olarak önce sıvılaştırılıp sonra kalıp haline getirildiği için çikolata likörü olarak adlandırılmaktadır. Likör, iki bileşen olarak işlenebilir: kakao kitlesi ve kakao yağı. Tatlandırılmamış çikolata bitter çikolata), genellikle çeşitli oranlarda kakao kitlesi ve kakao yağı içerir. Bugün tüketilmekte olan çikolatanın büyük bir kısmı kakao kitlesi, kakao yağı veya diğer yağlar ve şekerin birleşiminden oluşan tatlı çikolata biçimindedir. Sütlü çikolata, ek olarak süt tozu veya yoğunlaştırılmış süt içeren tatlı bir çikolatadır. Beyaz çikolata ise kakao yağı, şeker ve süt içerir, ama kakao kitlesi içermez.
Bitter çikolata düzenli olarak keyif için yendiğinde, potansiyel faydalı sağlık etkileri bulunmaktadır. Kakao veya bitter çikolata, dolaşım sistemi açısından fayda sağlar. Önerilen diğer faydalı etkileri arasında kanseri önleme, beyin uyarıcısı olma, öksürük önleme ve ishal önleme bulunmaktadır. Afrodizyak etkisi henüz kanıtlanmamıştır.
BBC tarafından bildirilen bir çalışma, ağızda eritilen çikolatanın, tutkulu bir öpüşme ile ilişkili olandan daha yüksek bir beyin aktivitesi ve kalp hızına neden olduğu ve ayrıca aktivite sona erdikten sonra en az dört katı uzun bir süre devam ettiğini göstermiştir.
Yakın zamanda yapılmış olan çalışmalar, kakao veya bitter çikolatanın insan sağlığı üzerinde belirli faydalı etkileri olabileceğini önermektedir. Bu genellikle kakaonun içerisinde bulunan epikateşin isimli bir madde tarafından meydana getirilmektedir. Kakao, polifenol antioksidan açısından zengin gıdalar ve içeceklere oranla belki de daha fazla bir şekilde LDL oksidasyonuna karşı koruma sağlayan önemli bir antioksidan etkisine sahiptir. Bazı çalışmalar da günlük olarak bitter çikolata tüketiminin ardından kan basıncında bir azalma ve akış aracılı dilatasyon gözlemlenmiştir. Sütlü çikolata veya beyaz çikolata tüketilmesi veya bitter çikolata ile yağlı süt içilmesinin sağlık faydasını önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. Alkali ile işlenmiş olan işlenmiş kakao tozu (Hollanda çikolatası olarak adlandırılan), ham kakao tozu ile karşılaştırıldığında antioksidan kapasitesini azaltmaktadır. Kakaonun alkali ile işlenmesi, flavonoidlerin büyük bir kısmını yok etmektedir.
Çikolatadaki yağın üçte biri, stearik asit olarak adlandırılan doymuş yağ ve oleik asit olarak adlandırılan tekli doymamış yağ şeklinde gelir. Ancak, diğer doymuş yağların aksine, stearik asit kan dolaşımındaki LDL kolesterol seviyelerini yükseltmez. Nispeten yüksek miktarlarda bitter çikolata ve kakao tüketimi, serum LDL kolesterol seviyelerini arttırıyor gözükmemektedir; hatta bazı çalışmalar, bunun serum LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Aslında, az ama düzenli miktarlarda tüketilen bitter çikolata, kalp krizi olasılığını azaltmaktadır.
Stockholm'de bulunan Karolinska Institute'de gerçekleştirilen ve Eylül 2009'da Journal of Internal Medicine'de yayınlanan bir çalışmada, kalp krizi geçirmiş olan ve haftada en az iki veya üç kez çikolata yiyen kişilerin, kalp krizi geçiren ve çikolata yemeyen kişilere oranla üç katı daha fazla bir şekilde ölüm riskini azalttığı görülmüştür. Sağlanan faydalar, çikolataya özeldir ve diğer tatlılar ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Romantik ilim, çikolatayı bir afrodizyak olarak tanımlamaktadır. Çikolatanın ünlü afrodizyak özellikleri genellikle tüketiminin verdiği basit duyusal zevktir. Çikolatanın aslında bir afrodizyak olduğu konusunda bir kanıt olmasa da, bir çikolata hediye edilmesi bilinen bir kur yapma ritüelidir.
James Madison University'de gerçekleştirilen ve Amerikan Spor Tıbbı Fakültesinin yıllık toplantısında sunulan çalışmada, düşük yağlı çikolatalı sütün antrenman sonrası tüketiminin, aynı miktarda kaloriye sahip yüksek karbonhidratlı içeceğe oranla eşit derecede veya muhtemel daha yüksek seviyede kas iyileştirmesi sağladığı gösterilmiştir. Çikolatalı süt tüketen sporcular, karbonhidratlı içecek içenler ile karşılaştırıldığında, bir kas hasarı belirtisi olan kreatinkinaz açısından önemli ölçüde daha düşük seviyeler göstermiştir. Terleme sıvı kaybına ve aynı zamanda kalsiyum, potasyum ve magnezyum başta olmak üzere önemli minerallerin kaybına neden olur. Antrenman sonrası 2 saatlik dinlenme önemlidir, ama genellikle iyileşme fırsatı sağlamaz.
Çalışmalar, özel olarak formüle edilmiş kakao çeşidinin nootropik olabileceğini ve yaşlandıkça meydana gelen beyin işlevi azalmasını geciktirdiğini önermektedir.
Virginia merkezli bir şekerleme şirketi olan Mars Incorporated, flavonol araştırmasına her yıl harcama yapmaktadır. Şirket, sentezlenmiş kakao flavonol moleküllere dayanan ilaçları ruhsatlandırmak üzere ilaç şirketleri ile görüşmeler yapmaktadır. Harvard, University of California ve Avrupa üniversitelerinde Mars tarafından finansa edilen araştırmacılara göre, kakao bazlı reçeteli ilaçlar şeker hastalığı, demans ve diğer hastalıkların tedavi edilmesine potansiyel olarak yardımcı olabilir.
Teobrominin, önde gelen öksürük ilacı kodeine oranla üç kat daha fazla etkili olduğu görülmüştür.
Flavonidler, kakaonun ishal önleyici etkilerini göstererek, ishal oluşumunu engelleyebilir.
Çikolatanın kalitesini belirleyen unsur kakao yağı oranıdır. Kakao yağı oranı arttıkça çikolatanın kalitesi de artar. Kakao yağı yerine bitkisel yağlardan kullanılabilir buda çikolatanın kalitesini düşürür. Bunun sonucunda elde edilen ürüne kokolin adı verilir. Kakao yağı 27 dereceden itibaren erimeye başlar, bitkisel yağların ise erimesi 40 dereceyi bulur. Bitkisel yağ kullanılan çikolata ağızda erirken damağa yapışır ve zor erir. İyi kaliteli bir çikolatanın ipeksi ve parlak bir görüntüsü vardır. Bir çikolatayı kırdığınızda , kırık,taze ve net ise,ufalanmıyorsa bu çikolatanın kaliteli bir çikolata olduğu söylenebilir. Ayrıca kaliteli bir çikolata şarap gibi kokusuyla da tanınır. Dilinizin üzerinden hamurlaşmadan hafifçe erir.
Çikolatayı saklama koşulları 20-22 derece arasıdır. Çok sıcak ve çok soğuklarda bekletildiğinde formunda bozulma meydana gelir. Kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Nem ise çikolatada biyolojik bozulmaya neden olur,bu nedenler ideal %60-65 dir. Çikolata çabuk koku alır, bu yüzden çikolatanın kokulu ortamlarda bulunmaması gerekir. Çikolatanın erime ısısı 32 derecedir. Vücut ısısı düşünüldüğünde belli bir süre sonra elde tutulan çikolata eriyecektir.
Çikolata hiçbir zaman yemek üzerine tok iken yenilmemelidir. Çünkü yediğimiz yemeğin tadı damağımızdan silinmemiş olacağı için çikolatanın lezzeti ile karışacaktır. Bu nedenle gerçek çikolatanın eşsiz lezzetine varamayız. Yemekten bir yada iki saat sonra çikolatanın tadı daha iyi algılanmaktadır. Buradan da aç iken çikolatanın lezzetini daha iyi alabileceğimiz sonucu ortaya çıkar. Çikolata tümüyle ağza atılmamalıdır. Önce yarısını ısırmalı ağızdaki yarının tadını çıkarırken kalan yarının enfes güzelliğini izlemelisiniz.Ağzınıza aldığınız çikolata parçasını dilinizle damağınıza doğru çevirin içindeki özel karışımla birlikte eriyen çikolatanın tadı doyumsuz olacaktır. İçinde sıvı karışım olan çikolataları ise bir kerede ağzınıza atmalısınız. Çikolatayı ağzınızın içinde yavaşça kırıp akıcı karışımın dilinizin yanlarından akışını hissetmelisiniz.
Kokusu, sunumu ve tadı ile vazgeçemeyeceğiniz Mild Chocolate çikolataları, Sevgililer Günü, yılbaşı, nişan, nikah, düğün, doğum, bayram ve tüm özel günlerinizde sevdiklerinize verebileceğiniz en güzel hediyelerden biridir.
Özel günler için hazırlanmış kutu ve paketlerle sunulan çikolatalar sizi ve sevdiklerinizi çok mutlu edecek.
Siz de mutlu günlerinizden çikolatayı eksik etmek istemiyorsanız hemen Mild Chocolate'ın yolunu tutun.